Mindfulness

'Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.' - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness: 'het richten van de aandacht op een speciale manier: bewust, op dit moment en zonder te oordelen' - Jon Kabat-Zinn (grondlegger achtweekse training Mindfulness Based Stress Reduction)


Herken jij jezelf hierin? 


Mindfulness helpt bij:


Wetenschappelijk bewezen effectief

Deelnemers rapporteren na het volgen van de training diverse veranderingen met betrekking tot hoe zij zichzelf, anderen en de wereld zien. Ze leren om te gaan met ziekte en pijn, ze worden meer weerbaar tegen stress, ze laten zich niet langer meeslepen door gedachten en emoties, en ze leren te leven in het huidige moment. Er ontstaat een algehele vergroting van levenskwaliteit. Opvallend is dat er ook veranderingen in hersenstructuren en verbindingen tussen hersendelen zichtbaar zijn. De amygdala (centrum voor angst en stress) wordt kleiner en hersengebieden die gerelateerd zijn aan zelfbewustzijn, introspectie en compassie (prefrontale cortex en hippocampus) worden actiever waardoor er meer neurale verbindingen ontstaan.


Wat we doen

In een prettige setting beoefenen we mindfulness door het doen van verschillende meditatieoefeningen. Hierna bespreken we op een laagdrempelige manier deze oefeningen om het bewustzijn rond de ervaringen te vergroten. Ook wordt er educatie gegeven over de te behandelen onderwerpen en worden er praktische oefeningen gedaan om mindfulness in het dagelijks leven toe te passen. 

Klik voor alle lessen, workshops, trainingen en trajecten op de knop hieronder:

Mindfulness binnen zorg & welzijn en het onderwijs

Een miljoen Nederlanders heeft last van burn-out. Nog veel meer mensen hebben last van stress. Het percentage burn-out binnen zorg & welzijn en het onderwijs is gigantisch en ligt al jaren rond de twintig procent. Hoeveel meer mensen zullen dan last hebben van stress?

Zorg & welzijn en onderwijs hebben een enorm belangrijke rol in de maatschappij. Mede om deze reden is een goed leef- en werkklimaat voor medewerkers binnen deze werkvelden van groot belang. 

De grootste tegenstander van stress is opmerkzaamheid. Opmerkzaamheid is een te trainen spier. Bewust worden van welke signalen het lichaam afgeeft en welke gedachten en emoties invloed hebben op ons gedrag en ons leven. 

In speciaal voor deze werkvelden ontwikkelde stress en burn-out preventie en herstelprogramma's werken we na een uitgebreide kennismaking aan het vergroten van dit bewustzijn. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat stress reduceert en dat we de volgende fase in kunnen gaan om daadwerkelijk ons gedrag te veranderen. Dit veranderen van het gedrag bestaat enerzijds uit kleine aanpassingen die groot effect hebben en anderzijds uit het anders leren waarnemen van en omgaan met de dingen die gebeuren. Deze vaardigheden zorgen voor meer regie over je eigen leven, meer veerkracht en meer ontspanning.

In dit programma wordt aandacht besteed aan onder andere de volgende thema’s:

* hoe om te gaan met hoge werkdruk?

* hoe je werkplezier terug te krijgen?

* hoe om te gaan met alle verschillende betrokken partijen en ieders verwachtingen?

* hoe belemmerende patronen te doorbreken?

* hoe balans te vinden in je leven, voldoende te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen?


Voor het kenbaar maken van interesse, het stellen van vragen en het aanmelden, kun je een e-mail sturen naar annette@welzijninbeweging.nl. Of klik op onderstaande knop:

'Moeilijke wegen leiden vaak naar prachtige bestemmingen.'

'Ik ervaar de lessen als heel fijn en verhelderend. Het helpt mij een hoop dingen anders te zien, ten goede. Ik ben milder geworden in bijvoorbeeld mijn oordelen. Ik voel me rustiger en als ik een piekermoment heb, kan ik dat omzetten via mijn ademhaling. Ik vind het fijn hoe jij de lessen geeft. Je bent totaal geen zweverig type. En gelukkig is er de nodige humor en wordt er veel gelachen.'


'Mindfulness helpt me op weg met niet oordelen, mild zijn, en het hebben van een frisse blik. Ik leer veel over mezelf wat ik nog niet wist. Er is als het ware een nieuwe wereld voor me ontstaan en een andere manier om het leven te beleven. Ik leer te accepteren wat ik niet kan veranderen en ook te doen wat wel kan.'


'Elke oefening is een cadeautje voor mezelf en geen opgave.' 


'Je hoeft niks te veranderen of te verbeteren aan jezelf, wat een verademing!'


'Er zat meer spanning in mijn lichaam dan ik had gedacht.'


'Met een glimlach weer terug.'


'Ik kan de draaimolen van gedachten rust geven. Ik heb die rust nodig.' 


'Als je er elke dag aan werkt, kan het een tweede natuur worden.'


'Met een paar diepe ademhalingen kan ik wat afstand nemen van de emotie.'


'Gestresst binnengekomen, maar toch heel snel de rust kunnen vinden.'


'Smaakt naar meer!'


100% raadt de training aan!

Welzijn in Beweging

annette@welzijninbeweging.nl

06 - 22 64 77 96